1. toukokuuta 2015

Toukokuu ja kevään tuoksu.

En ole ehtinyt kirjoittaa blogiin, koska olen ollut pihalla. Aivan kirjaimellisesti, siis. Kevät on ihmisen toiseksi parasta aikaa - kesä tietenkin on sitä parasta. Tänä vuonna sain kyllä aivan megalomaanisen allergisen nuhan katupölystä ja sen soran levittämisestä, olin kaksi viikkoa aivan tukossa. Onnekseni en kärsi muista allergioista, joten nyt olo on jo ihan hyvä.

Pihalla alkaa olla suurin osa kasvimaasta valmiina. Pyysin miestä tuomaan vielä yhden säkillisen multaa kasvimaalle, mutta taas kerran ilmaisin itseäni liian leväperäisesti ja sain tuomisina pikkuruisen pussillisen taimimultaa. (En ole vielä 12 vuodessa oppinut, ettei tuolle miehelle voi antaa liian yksityiskohtaisia osto-ohjeita - aina voi mennä pieleen, vaikka ihan vaan mullan ostossa!) Edelleen siis, kasvimaa on yhtä tai kahta multasäkillistä vaille istutuskunnossa. Tietenkin tarvitaan myös sopivan lämpimät säät ja optimaaliset taimet, mutta kumpiakin saa kai vielä hetken odottaa. Kuisti on jo täynnä tomaatintaimia, mutta tuonne kasvimaalle tulee aika paljon suorakylvölajeja. Ja vasta pari päivää sitten kylvin kurkun ja kesäkurpitsan siemenet, joten kuukauden verran vielä kasvanevat sisällä.



Tomaatteja on tulossa aika paljon. Kaikki on tarkoitus laittaa ruukkuihin eteläseinustalle, mutta nyt vähän hirvittää tuo taimien määrä. Tällä hetkellä kuistilla on 3x Gardener's Delight, 3x Ciliegia, 3x Tiny Tim, 4x Sungold, 3x Red Profusion ja 2x Moneymaker. Tarvitsen siis 18 ruukkua tai 9 kasvusäkkiä. Tosin taidan luovuttaa muutaman taimen naapurille - alkuperäinen tarkoitus oli, että joka lajiketta olisi kaksi tainta.


Pihalla on tänä vuonna ollut jo ihan kohtalaisesti kevätkukkia. Lisää saisi tietenkin tulla, mutta jos joka syksy istuttaa parikymmentä sipulia lisää, kymmenen vuoden päästä täällä on varmaan jo ihan hieno kevätkukinta... No, ehkä vähän aiemminkin. Tuo ylläoleva paraatipenkki tulee täyttymään tarha-alpista tänä vuonna, pikkuruisista taimista päätellen. Taitaa tosiaan olla kova kasvi leviämään. 


On se vaan kaunista, kun pikkujasmikkeen alla kukkii scillaa ja isokevättähteä. Tuo pikkujasmike ei kasvanut enää viime kesänä kovinkaan mittaa, joten näillä näkymin jää vähän alle metriseksi. Noita on kaksi vierekkäin ja niiden funktio on vain rajata tilaa niin, että takana oleva pyykkiteline saa oman nurkkauksensa, joten eipä sillä korkeudella niin väliä. Ahomansikan tuoksuiset kukat ovat se tärkein juttu, ne täydentävät puhtaan pyykin tuoksua oikein mukavasti.

Puutarhapostauksen päätteeksi vinkki. Areenassa on vielä nähtävillä Rakkaudesta puutarhaan. Suosittelen, mutta varatkaa nenäliinoja lähelle. Hyvin koskettavia tarinoita ja aivan ihania puutarhoja!

Ei kommentteja: